Pasta czyli makarony

Świetna włoska restauracja
Pragniesz smacznie zjeść? Pośród wielu opcji, które daje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, kolorów oraz duża porcja składników odżywczych.

Typowe włoskie przyprawy

Typowemu Polakowi restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Tymczasem włoska kuchnia to również takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.

Klasyczne jedzenie włoskie

Makarony są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do makaronu. włoska restauracja bez glutenu Kraków Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony nie są w stanie się znudzić.

Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, tortellini, piada i liczne desery – np. tiramisu czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film