Zdrowe desery zamrażane? Dlaczego nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili radości i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic prostszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, niemniej jednak też cudownie wpłynie na nasz organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Gigantyczną popularnością cieszą się zdrowe desery mrożone, jakie będą dodatkowym orzeźwieniem w upalne dni.

Minimelts

Przepysznym, słodkim oraz dobrym też dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z stosowną porcją dobrej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z dodatkową porcją malin lub jakimś ciekawym sosem owocowym. To olśniewająca alternatywa dla prawdziwych łasuchów, należy tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz ożywczym pomysłem, a przy tym prawdziwą bombą witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców lub ewentualnie z mieszanki. Akcesoryjnym atutem jest również to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być absolutnie zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie lepiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni muszą zadowolić się zmrożonymi owocami, jakie są kapitalną przekąską w trakcie upalnych dni. Rewelacyjnie smakują mrożone maliny czy borówki, które bardzo łatwo pogryźć. Mrożone desery można robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu