kanapki z mozzarellą

Pyszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Jak najbardziej, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dokumentnie z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, ale także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie innowacyjnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, niemniej jednak jednocześnie nie zmienia własnego łagodnego i naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezwykle charakterystyczne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjątkowych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne

ser mozzarella   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu zwykli ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w zasadzie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.

mozarella

Skąd w następstwie tego wziąć oryginalny, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Wypada jednakże liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – w zasadzie należałoby dopłacić i cieszyć się pysznym smakiem.