Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu znanych na całym świecie. Dziś posmakować można jej nie tylko w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co uwielbiają jeść prawdziwi Włosi?
Co jest w największym stopniu znaczącym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Miłują ją też sami Włosi.
Perfekcyjna serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, jaki nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wyśmienitego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co rzeczywiście ubóstwiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z rozmaitego typu sosami. Ważne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być odpowiednio ugotowany makaron według Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest bardzo ubogacona. Poświęcić można jej w gruncie rzeczy długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują też słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednak na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że urzeknie ono głębią smaku oraz aromatu.